STARTSIDA | Om SSAK | Anitas sidor | Kurts sidor | Bli medlem | Kontakt | Länkar

• Nyheter • Senaste uppdatering •

 


2012–10–05
Anitas elfte roman på gång
Den som väntat på Anitas nästa roman får ge sig till tåls några månader till.

Måndag den 14 januari 2013 ska den nya boken, I enslighet framfödt, finnas i bokhandeln.

Tidigare artikel om boken


 

2012–03–29
Anita på Berättarfestivalen

Torsdag 19 april kl. 14.00
”Att födas in i en berättartradition”

Ett samtal om muntligt och litterärt berättande.
Medverkande: Torgny Lindgren, Anita Salomonsson och Anton Marklund.
Samtalsledare: Erik Jonsson, frilanssskribent, föreläsare, redaktör för Provins och koordinator för Littfest i Umeå.

Många västerbottensförfattare som Torgny Lindgren, Anita Salomonsson, PO Enquist och Sara Lidman förknippas, var och en på sitt vis, med ett slags ”västerbottniskt berättande”. Vad har de för förhållande till den muntliga berättarkonsten? I vilken utsträckning utgör uppväxten i Västerbotten grogrund och inspiration för deras egen berättarkonst? Hur är det med den yngre generationen som debuterat på 2000-talet? Är också de uppvuxna i en existerande berättartradition?

Biljetter: 100 kr
Turistbyrån, tel 0910-45 25 15, Nordanå, tel 0910-73 55 10 www.ticnet.se tel 077-170 70 70

Ort: Skellefteå
Lokal: Skellefteå Stadshotell, festvåningen 1 tr Längd: 2 tim 0 min

Arr: Berättarfestivalen och Västerbottensteatern


Fredag 20 april kl. 10.30
”I enslighet framfött…”

Anita Salomonsson berättar om sin kommande bok som utspelar sig i Lövångertrakten.

Anita kommer även lyfta fram sina andra romaner om levnadsöden från olika delar av Skelleftebygden och om kvinnor och barns situation.

Fri entré
Fika eller våfflor: 20 kr

Ort: Lövånger
Lokal: Träffpunkten, EFS
Längd: 1 tim 30 min
Arr: Kultur Skellefteå/Lövångers bibliotek och Träffpunkten


2011–10–11

Författarbyn visar ny utställning om Kurt


Två av Författarbyns eldsjälar, Gunnar Hedman och Åke Stenlund, arbetar med den nya utställningen.


2011-03-02

Billigare böcker för medlemmar
Hos Din bok och h:ströms i Umeå får medlemmar, mot uppvisande av medlemskort, i Salomonson Sällskapet Anita och Kurt tio procent rabatt på böcker.

MEDLEM BLIR DU genom att sätta in 150 kronor på PlusGiro 100 44 15–4. Glöm ej att skriva namn och adress.

NYA MEDLEMMAR får, så långt lagret räcker, dokumentationsboken om Kurts författarskap. Boken innehåller föreläsningar från seminariet som hölls i samband med Kurts 80-årsdag 2009.


2011–02–12


En barnamörderska från slutet av 1800-talet är huvudpersonen i Anitas kommande roman.

”Jag kan drabbas av skrivkramp”
Efter succen med med romanen Lika som kärlek är nio kapitel i nästa bok färdigskrivna. Men Anita Salomonsson är hemlighetsfull om tidsplanen.

Läs mer >>>


2010-06-21

Några recensioner av Lika som kärlek
Anitas senaste bok har recenserats i en rad tidningar. Nedan sammanfattas några litteraturkritikers ord om varför Du ska läsa Lika som kärlek eller Sammanliggningen i Lubboträsk.

Läs mer >>>


2010-06-15

Anita får stipendium

Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund, meddelade häromdagen att Anita Salomonsson får ett stipendium ur Stina och Erik Lundbergs stiftelse.

Stipendiet kommer att överlämnas under hösten.


2010–01–29

Mycket research bakom Anitas nya bok
Lika som kärlek är huvudtiteln på Anita Salomonssons nya bok som kommer ut den 29 mars. Av undertiteln, Sammanliggningen i Lubboträsk, kan man misstänka att det är en erotisk roman.

Läs mer >>


2010-01-25

Tidningarna Arbetaren och Flamman uppmärksammar nyutgåvan av Kurt Salomonsons Sveket.



2009-11-01

Gunnar Balgårds efterord till nyutgåvan av Sveket

Läs här>>


2009-09-05

Sveket i nyutgåva

Förlaget H:ströms nyutgåva av Sveket finns nu i bokhandeln.
"Romanen Sveket är den bärande mittstenen i en romantrilogi som en gång försatte svensk arbetarrörelse i upprördhet, för att inte säga panik. Detta hände för 50 år sedan. När boken nu på nytt blir tillgänglig, sker det samtidigt med att Kurt Salomonson själv fyller 80 år, jubileet är sålunda dubbelt", skriver kulturjournalisten och poeten Gunnar Balgård i nyutgåvans efterord.

Recension Västerbottens Folkblad.

.


2009-09-04

"Anita Salomonsson och de långa omvägarna"
Norran publicerar idag en intressant artikel om Anita Salomonsson med ovanstående rubrik.
Webbsnickar'n har sökt men tyvärr inte hittat artikeln på norrans webbsida.


2009–07–18

Grattis Kurt!
Ett stort grattis till Kurt som idag fyller 80 år.

Här hittar du en artikel i Norra Västerbotten inför högtidsdagen.


2009-02-03



Kurt Salomonson
f. 1929 i Hjoggböle

Bibliografi

  • Mordleken, 1954, All världens berättare
  • Hungerdansen, 1955, Norstedts förlag
  • Grottorna, 1956, Norstedts förlag
  • Deras vrede, 1957, Norstedts förlag
  • Mannen utanför, 1958, Norstedts förlag
  • Sveket, 1959, Norstedts förlag
  • Nattvandraren, 1960, Bokklubben Vår Bok
  • Skiljevägen, 1962, Norstedts förlag
  • Sista skiftet, 1967, Tidens förlag tills. med Lars Åby, foto
  • En dag i gruvan, 1972, Tidens förlag tills, med Eric Ärleman, illustrationer
  • Flickan med sagohåret, 1979, Norstedts förlag
  • Skönast på jorden är Kvikkjokk om våren, 1981, Norstedts förlag tills. med Jan Fogelbäck
  • Gåvan, 1986, Alba förlag

.

Antologier

  • Tryckpunkter, Kort översikt, 1966, Norstedts förlag
  • Litteratur i gymnasiet, Ny i Gruvan, 1967, Natur och Kultur
  • Läsebok för årskurs 9, Överdal, 1968, Akademiförlaget
  • Västerbottensförfattare, Kontraktet, 1971, Författarcentrum Norr
  • 1900-talsberättare, Olycksfall, 1978, Natur och Kultur
  • För fosterlandet, I Järnland, 1990, Carlssons förlag
  • Arbetets ansikten, På fabrikskontoret, 1998, En bok för alla
  • Om orden fattar eld, Kanelsnäckor, 1998, Sollentuna författarsällskap
  • Seklers dagsverken, Tvekampen, 1999, Arbetarskyddsstyrelsen
  • Ordgärningar, Kall natt i Pershyttan, 2000, Sollentuna författarsällskap
  • Slaget vid Rotebro, Ljus på vägen, 2001, Författarsällskapet Stockholm Nord
  • Klänning av salt, Anställningen, 2001, En bok för alla
  • Så såg vi Sverige förändras, Anspråkslös syneförrättning, 2003, Författarsällskapet Stockholm Nord
  • Röster i Västerbotten, Inavel, 2003, En bok för alla
  • På vinst och förlust, I Under-Gunders kölvatten, 2004, Författarsällskapet Nord
  • Livets skiftningar, Melonären, 2006, Författarsällskapet Stockholm Nord
  • Under resans gång, Det stora lappkoket, 2006, Författarsällskapet Stockholm Nord

.

Journalist

  • Norra Västerbotten
  • Arbetaren

.

Priser och utmärkelser


Anita Salomonsson
f. 1935 i Hjoggböle

Bibliografi

  • Änglabilder, 1994, Tidens förlag
  • Genom tidens handflata, 1995, Tidens förlag
  • Vackrast var ändå mamma, 1996, Rabénförlagen AB
  • Det gudomliga barnet, 1998, Rabén/Prisma
  • Mannen på myren, 1998, Högmans förlag AB
  • I själen förskräckt, 2000, Norstedts förlag
  • Veckans bok, Osalig längtan, noveller, 2000, Högmans förlag
  • Armade cykel, 2004, Norstedts förlag
  • Vattenbärerskan, 2007, Norstedts förlag
  • Lika som kärlek – Sammanliggningen i Lubboträsk, 2010, Nordstedts förlag

.

Antologier

  • Störstorden, 1996, Ord och Visor förlag
  • Göra upp eld, 1996, Glesbygdsverket

.

Tidskrifter

  • Provins, 1989, 1990, 1994, 1995, 1997, 2007

.

Priser och utmärkelser

  • Arnold Röhrlingstipendiet, 1995
  • Landsbygdens författarstipendier, 1995
  • Olof Högberg plaketten, 2001
  • Landstingets kulturstipendium, sökt, 2002
  • Minervabelöningen, 2002
  • Lars Ahlinstipendiet, 2004
  • Hedersdoktor vid Umeå Universitet, 2005
  • Albert Bonniers stipendium 2007

Webbsnickar'n: Kjell Hanseklint